Breu historia i context de la colla.

Segons informació de la pròpia colla, hi ha referència documentada del Ball de Diables de l’Arboç de l’any 1770.  En aquest document hi consta la compra per part de l’Ajuntament de vestits nous confeccionats a Vilafranca pel ball de diables. Des d’aquesta data, exceptuant el període de guerra, el ball no ha deixat mai de sortir.

La carretillada és un dels elements més representatius de la colla.  Un espectacle on la intensitat i la continuïtat del foc de les carretilles dels diables converteixen un racó de la plaça de la Vila en un veritable infern. És la fita que tots els diables esperen durant l’any, fins al punt que els membres de la colla no compten els anys que fa que pertanyen a la colla sinó les carretillades que han fet. Es fa el diumenge de la Festa Major (el quart diumenge d’agost és festa major a l’Arboç) al vespre, després de l’acte sacramental.

El Ball de diables de l’Arboç va organitzar l’any 1981 la Primera Trobada de diables de Catalunya.

És una de les colles de referència del Correfoc de les Terres de l’Ebre “Ebrecorrefoc”, tant pels anys de participació com per ser-ne un referent pel que fa  a la representació del ball de diables i els correfocs i el padrinatge del bestiari local.

 

Colla dades complementaries:

Anys participació a l’Ebrecorrefoc.

1983 – 2013, 2018 (Intervals sense informació 1987 – 1990 / 1995 -2000.)

 

Bestiari / Drac

Drac Badalot

Any creació: 1993.